• Tacettin Veli Mah. Seyyid Burhanettin Bulv. No:42
    Melikgazi / Kayseri
  • 444 7 238

Pomem Göz Şartları

Pomem Göz Şartları

POMEM, PAEM ve PÖH kurumlarına kabul edilmek için başvuranların göz muayenesinde belli şartları sağlamaları gerekmektedir. Bu göz şartlarına ilişkin hususlar Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinin EK-3’ün 7 numaralı kısmında Göz Hastalıkları bölümünde şu şekilde belirtilmiştir:
1)Görme ve diskromatopsi muayenesinde lens kullanılmasına izin verilmemektedir.
Açıklama : Pomem adaylarının göz muayeneleri esnasında kontak lens kullanmalarına izin verilmemektedir.
2)  Parsiyel veya total diskromatopsi (renk körlüğü) olmamalıdır.
Açıklama : Pomem adaylarının ıshıhara renk körlüğü testi kitabında yer alan tüm rakamları okumaları gerekmektedir. Renkleri ayırt etse bile şayet ıshıhara kitabındaki rakamları okuyamaması durumunda elenir. 
3)Okullara alınacak öğrencilerde; refraksiyon kusuru sayısal değerlerinin toplamı her iki gözde ayrı ayrı;
•    Miyoplarda (sferik +silendirik) -2 diyoptriyi geçemez.
Açıklama : Miyopisi olanlarda yani gözlük derecesi eksi (-) olan hastalarda astigmat derecesi eklendikten  sonra -2 dereceyi geçmemelidir.
•    Hipermetroplarda(sferik +silendirik)+1 diyoptriyi geçemez. 
Açıklama : Hipermetrop olanlarda yani gözlük derecesi artı (+) olanlarda astigmat derecesi eklendikten sonra +1 dereceyi geçmemelidir. 
•    Mikst astigmatlarda transpozisyon sonrası değerlere göre işlem yapılır.
Açıklama : Miyop olup astigmatı artı (+) olanlar veya hipermetrop olup astigmatı eksi(-) olanlarda dönüştürme işlemi yapılmaktadır. Transpozisyon için bir göz hekimine danışmanızda fayda vardır. 
•    Düzeltmeden sonra her iki gözün görme güçleri toplamı en az 20’de 16 olmak zorundadır. 
Açıklama : Göz doktoru şayet göz dereceniz varsa gözlük ayarladıktan sonra veya göz dereceniz yoksa snell eşelinde size harfleri okuttuktan sonra okuttuğu en küçük harfe karşılık gelen rakamları toplaması gerekmektedir. Bu toplam 16/20 den küçük olmamamlıdır. 
2) Kataraktın olması veya  katarakt cerrahisi geçirmiş olanlar elenir fakat    periferik ve noktasal olan yani görmeyi engellemeyen  katarakt sağlam kabul edilmektedir. Periferik, yüzeysel ve küçük olan korneal nefelyonlar sağlam kabul edilir.
Açıklama : Başvuranlarda katarakt ve gözün saydam tabakası olan korneadaki izler şayet görmeyi etkilemiyorsa elenmeye neden olmamaktadır. 
3. Retinitis pigmentoza (tavuk karası) ve diğer retina distrofileri ve retina patolojileri olanlar elenir.
4.Şaşılık ( göz kayması), göz kaslarında ve sinirlerinde fonksiyon kaybı olanlar elenir.
5. Pitozis (göz kapağı düşüklüğü) ve nistagmus (göz titremesi) olanlar elenir.
6.Reaksiyon göstermeyen, göz, göz ekleri ve orbita içi yabancı cisimler olanlar elenir.
7.Keratokonus ve glokom (göz tansiyonu) hastalığı olanlar elenir. 
8.Üveit, korioretinit gibi gözün  kronik enfeksiyonları olanlar elenir 

Lazer Ameliyatı polisliğe engel midir ?
 Önceki yıllarda lazer ameliyatı polislik için engel teşkil etmekteydi fakat  2018 yılında yapılan sağlık yönetmeliği değişikliği ile lazer ameliyatı olan kişiler polis olabilmektedir. 

Göz dereceleri yüksek olduğu için elenen adaylar itarazda bulunabilir. İtiraz sonrası Heyet hastanede muayene verilen randevu süresine kadar lazer olup göz muayenesinden gecebilirler. Bu itiraz sonrası gelen bireylere SMİLE LAZER , PRK , NO TOUCH VEYA İ LASİK yapılabilinir. Burda en önemlisi kişinin heyet hastanedeki randevuye kaç gün olduğudur. Çünkü 3 yöntemin iyileşme süresi arasında farklılıklar mevcuttur.